

#### Interprofessional Orientation (IPO) Two-Site Model June 2021

### Day 1: Thursday June 3<sup>rd</sup> - 08:00 to 16:00 (Virtual)

All Regulated Health Care Professionals and Unregulated Health Care Professionals

Time	Topic/Session	Presenter(s)	Duration		
08:00-08:30	Welcome & Introduction	Professional Practice	30		
	Professional Practice Model	and Education, Nursing	min		
08:30-09:00	Orientation and Education Resources	Professional Practice	30		
		and Education, Nursing	min		
09:00-10:15	Collaborative Care Delivery	All PPLs/PPELs	75		
	Meet the Interprofessional Team		min		
10:15-10:30 BREAK					
10:30-10:45	Introduction to Accreditation	Quality and Safety	15 min		
10:45-11:30	Patient Safety & Incident Reporting	Quality and Safety	45 min		
	11:30-12:15 LUNCH BRE	AK			
12:15-12:45	Patient Relations and	Patient Experience	30		
	Patient Partners		min		
12:45-13:15	Seniors Friendly Care Strategy	Seniors Health	30		
			min		
13:15-14:00	Least Restraint, Patient Observation and	Nurse Educator	45		
	Behavioural Care Planning		min		
	14:00-14:15 BREAK				
14:15-14:45	Quality Aim: Falls Prevention	Nurse Educator	30		
			min		
14:45-15:30	Safe Mobilization, Transfers, and Lifts	Rehabilitation	45		
		Services	min		
15:30-15:45	Evaluation & Closing Remarks	Professional Practice	15 min		
		and Education			

Last revised: January 28, 2021



## Interprofessional Orientation (IPO) Two-Site Model <u>June 2021</u>

#### Day 2: Friday June 4<sup>th</sup> - 08:00 to 16:00 (Virtual)

All Regulated Healthcare Professionals

Time	Topic/Session	Presenter(s)	Time		
08:00-08:30	Care Transitions, Transfer of Accountability,	Professional Practice	30 min		
	and	and Education, Nursing			
	Effective Communication				
08:30-09:15	Documentation Practice	Nurse Educator	45 min		
	Medical Directives				
09:15-10:00	Infection Prevention and Control	Infection Prevention and	45 min		
		Control			
	10:00-10:15 BREAK				
10:15-11:00	Corporate Clinical Code Review & Debrief	Nurse Educator	45 min		
11:00-11:30	Critical Care Response Team	Nurse Educator	30 min		
11:30-12:15	Code Blue Response	Nurse Educator	45 min		
	•				
12:15-13:00 LUNCH BREAK					
13:00-13:45	Advanced Care Planning and Palliative Care	Social Work	45 min		
	&				
	Trillium Gift of Life Network	Trillium Gift of Life			
		Coordinator			
13:45-14:15	Consent & Capacity and Ethics Service	Ethicist	30 min		
	' '				
14:15- 14:30 BREAK					
14:30-15:00	Introduction to Smart Technologies	ICAT Projects Team	30 min		
15:00-15:30	Fundamentals of Care	Nurse Educator	30 min		
15:30-15:45	Evaluation & Closing Remarks	Professional Practice	15 min		
	Ü	and Education			

Last revised: January 28, 2021



# Interprofessional Orientation (IPO) Two-Site Model <u>June 2021</u>

### Day 3: Monday June 7<sup>th</sup> - 08:00 to 16:00 (Virtual)

**Nursing Only** 

Time	Topic/Session	Presenter(s)	Time		
08:00-08:30	Medication Administration	Nurse Educator	30 min		
08:30-09:00	Medication Reconciliation & Automated Dispensing Units	Pharmacy Services	30 min		
09:00-10:00	Diabetes Management	Clinical Practice Leader, Diabetes	60 min		
10:00-10:30	Coping with Trauma and Patient Death	Nurse Educator	30 min		
10:30-10:45 BREAK					
10:45-11:30	Respiratory Services and Interventions	Respiratory Services	45 min		
11:30-12:15	Quality Aim: Pressure Injury Prevention Skin, Wound, & Ostomy	Wound, Skin and Ostomy Clinical Nurse Specialists	45 min		
	12:15-13:00 LUNCH BREAK				
13:00-13:50	Infusion Therapy & Pumps	Nurse Educator	50 min		
	Quality Aim: CLABSI Prevention Chest Tubes				
13:50-14:00	Evaluation & Closing Remarks	Professional Practice and Education	10 min		
14:00-15:00	Venipuncture Training	Laboratory Services	60 min		
	(Unit Collect nurses ONLY- ED, ICU, WCP) All other nurses to complete MyLearning Courses				
15:00-16:00	Complete MyLearning Courses and relevant Equipment Curriculum (to be finalized)	Independent Learning	60 min		
	All Nurses (MRRH & CVH)				
	MyLearning- Mandatory Clinical Curriculum				
	<ul><li>Chest Drainage System Video</li><li>CVH only</li></ul>				
	CVH Equipment & Systems Training				
	Materials- Equipment Curriculum				
	-Airvo -Bladder Scanner				
	-Ceiling Lift				
	-Mobile Lifts				
	-Smart Beds				
	-Macerator -MyCare				
	-Nurse Call System				
	-Omnicell				
	-RTLS				
	<ul><li>-Pneumatic Tube</li><li>MyLearning- Vocera (60 mins)</li></ul>				
	MyLearning- Vocera (30 mins)     MyLearning- Rover (30 mins)				

Last revised: January 28, 2021